Ciasto marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Blaty:
Masło, cukier puder i miód rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy zmieszana sodę z octem , podgrzewamy chwilę, aż masa lekko zmieni kolor na złoty. Zestawiamy z ognia , chwile studzimy a nastepnie dodajemy rozstrzepane jaja. Następnie do ciasta dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na 6 części. Każdą cieniutko rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Kazdy placek pieczemy po 12-15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
2 .Gotujemy budyń na mleku według przepisu na opakowaniu , Odstawiamy do przestudzenia .Dodajemy stponiowo masło i mase krówkową i ucieramy na puch
Na dno blachy, kładziemy pierwszy z blatów, smarujemy masą budyniowa, i tak do wyczerpania zapasu blatów. Na ostatni blat nakładamy ostatnią porcję masy budyniowej i posypujemy pokruszonymi okrawkami ciasta. Ciasto schladamy w lodówce. Smacznego
Porady
ciasto schładzamy żeby blaty nawilgły (po ostygnięciu twardnieją na kamień), a masa budyniowa nieco stężała.
-standarowa duza blacha
Komentarze