Ciasto Marlenka

4.5 (160 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

na kazdą okazje-polecam

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Blaty ciasta:
    650 g mąki pszennej
    250 g cukru pudru
    3 łyżki prawdziwego miodu
    1\2 kostki masla
    1 łyżka sody
    1 łyżka octu
    2 jajka
    2. Masa budyniowa

    2 budynie waniliowe
    4 łyżki cukru
    1\2 litra mleka
    puszka masy krówkowej
    250 gramów masła roślinnego
    oraz pokruszone drobno ciasto z upieczonych blatów do obsypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Blaty:
    Masło, cukier puder i miód rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Dodajemy zmieszana sodę z octem , podgrzewamy chwilę, aż masa lekko zmieni kolor na złoty. Zestawiamy z ognia , chwile studzimy a nastepnie dodajemy rozstrzepane jaja. Następnie do ciasta dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.
    Dzielimy na 6 części. Każdą cieniutko rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

    Kazdy placek pieczemy po 12-15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

    2 .Gotujemy budyń na mleku według przepisu na opakowaniu , Odstawiamy do przestudzenia .Dodajemy stponiowo masło i mase krówkową i ucieramy na puch

    Na dno blachy, kładziemy pierwszy z blatów, smarujemy masą budyniowa, i tak do wyczerpania zapasu blatów. Na ostatni blat nakładamy ostatnią porcję masy budyniowej i posypujemy pokruszonymi okrawkami ciasta. Ciasto schladamy w lodówce. Smacznego

Porady

ciasto schładzamy żeby blaty nawilgły (po ostygnięciu twardnieją na kamień), a masa budyniowa nieco stężała. -standarowa duza blacha

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa budyniowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować