Ciasto Marlenka

4.49 (150 ocen)

Pyszne miodowe blaty przełożone kremem kajmakowym i posypane orzechami włoskimi rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 125g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki miodu
    3/4 łyżki sody oczyszczonej
    1 łyżka octu
    2 jajka

    Masa kajmakowa
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    puszka masy kajmakowej( 510 g)
    250g masła
    oraz:
    10 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i dokładnie mieszamy. Ocet mieszamy z sodą i dodajemy do masy(masa ściemnieje). Ściągamy masę z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy a gdy zgęstnieje przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni.


  • 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy a pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową na przemian z zimnym budyniem. Blaty ciasta przekładamy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby placki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

czeskie

To może cię zainteresować