Ciasto marlenka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i dokładnie mieszamy. Ocet mieszamy z sodą i dodajemy do masy(masa ściemnieje). Ściągamy masę z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy a gdy zgęstnieje przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni.
2.2 szklanki mleka zagotowujemy a pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową na przemian z zimnym budyniem. Blaty ciasta przekładamy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby placki zmiękły.
Komentarze