Pyszne ciasto z dodatkiem marchewki i jabłka, zwieńczone smażonymi śliwkami.
1 godz. 8 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
1 ¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
150 g marchewki (1 większa sztuka)
200 g jabłka (1 średnia sztuka)
Składniki na smażone śliwki:
400 g śliwek pokrojonych na niewielkie kawałki (mogą być mrożone)
1 łyżka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka wanilii
¾ łyżki cukru lub ksylitolu (bądź więcej – do smaku)
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto marchewkowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję ciasto:
Marchewkę i jabłko trę na tarce jarzynowej o mniejszych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Wlewam powoli olej cały czas ubijając. Mąkę przesiewam, dodaję do niej proszek do pieczenia i cynamon, mieszam i dodaję po łyżce do masy jajecznej. Wyłączam mikser. Dodaję marchewkę i jabłko i mieszam łopatką.
Tortownicę 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut.
Następnie wyciągam ciasto z piekarnika do wystygnięcia.
W tym czasie mogę przygotować śliwki.
2.Śliwki umieszczam w garnku i chwilę smażę, aż puszczą sok. Dodaję przyprawy i smażę, aż sok zredukuje się o połowę. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w ¼ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku śliwkowego, szybko mieszam i wlewam do śliwek, intensywnie mieszając. Gotuję chwilę, aż śliwki lekko zgęstnieją i odstawiam do przestygnięcia.
Następnie lekko przestudzone śliwki wykładam na wystudzone ciasto i czekam, aż śliwki zastygną i będą miały konsystencję kisielu. Po wstawieniu do lodówki zastygną całkowicie.
Ciasto marchewkowe ze śliwkami gotowe. Smacznego
Komentarze