Ciasto marchewkowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 8 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z dodatkiem marchewki i jabłka, zwieńczone smażonymi śliwkami.

  • 1 godz. 8 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Uwaga: szklanka 200 ml

    Składniki na ciasto:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki oleju
    1 ¾ szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki cynamonu
    150 g marchewki (1 większa sztuka)
    200 g jabłka (1 średnia sztuka)

    Składniki na smażone śliwki:
    400 g śliwek pokrojonych na niewielkie kawałki (mogą być mrożone)
    1 łyżka cynamonu
    1/3 łyżeczki kardamonu
    1 łyżeczka wanilii
    ¾ łyżki cukru lub ksylitolu (bądź więcej – do smaku)
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję ciasto:
    Marchewkę i jabłko trę na tarce jarzynowej o mniejszych oczkach. Odciskam nadmiar soku. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Wlewam powoli olej cały czas ubijając. Mąkę przesiewam, dodaję do niej proszek do pieczenia i cynamon, mieszam i dodaję po łyżce do masy jajecznej. Wyłączam mikser. Dodaję marchewkę i jabłko i mieszam łopatką.
    Tortownicę 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
    Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 5 minut.
    Następnie wyciągam ciasto z piekarnika do wystygnięcia.
    W tym czasie mogę przygotować śliwki.
  • 2. Śliwki umieszczam w garnku i chwilę smażę, aż puszczą sok. Dodaję przyprawy i smażę, aż sok zredukuje się o połowę. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w ¼ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku śliwkowego, szybko mieszam i wlewam do śliwek, intensywnie mieszając. Gotuję chwilę, aż śliwki lekko zgęstnieją i odstawiam do przestygnięcia.
    Następnie lekko przestudzone śliwki wykładam na wystudzone ciasto i czekam, aż śliwki zastygną i będą miały konsystencję kisielu. Po wstawieniu do lodówki zastygną całkowicie.
    Ciasto marchewkowe ze śliwkami gotowe. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować