Ciasto marchewkowe z masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Co zrobić z pozostałości wiór marchewkowych i jabłka po wytłoczonym soku z wyciskacza wolnoobrotowego ? Podpowiadam, zero waste - gotuję nie marnuję, że wyjdzie nam przepyszne ciasto marchewkowe u mnie przełożone masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi. Naprawdę świetne połączenie smakowe - polecam

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

4 duże jajka
ok. 1 szklanki cukru kryształu
ok. 1 szklanki oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki wiórek marchewkowych z jabłkiem po wytłoczonym soku z wyciskacza wolnoobrotowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu

( Można dodać pół szklanki posiekanych orzechów włoskich)

masa:

1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
50 ml śmietanki 30 - 36 %
2-3 łyżki cukru pudru
0,5 szklanki wiórek kokosowych

papier do pieczenia
forma tortowa 28 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi

  • CIASTO MARCHEWKOWE z masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy wiórki marchewki z jabłkiem i dokładnie mieszamy. ( Dla chcących można dodać posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszać ) Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godz.w temp. 180 stopni - do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia, i przecinamy na dwa blaty.

    Między czasie przygotowujemy masę. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, kolejno dodajemy mleczko kokosowe i łączymy ze śmietanką, na samym końcu dodajemy rozpuszczoną ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy. Całkiem na końcu wsypujemy wiórka i mieszamy. Gotową masą przekładamy placka - leciutko dociskamy i trochę smarujemy nią wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. do stężenia. Gdyby masa była jednak ciut za rzadka przed przełożeniem to na chwilkę wkładamy ją do lodówki by zaczęła nam lekko tężeć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzucynamonurodzinyDesermarchewkiprzyjęcieimprezaciasojablkomasa_kokosowaimienienyproste_ciastowilgotne_ciastopomysl_na_ciastogotuje_nie_marnujeciasto_marchewkowomarchewkowe_z_masa_kokosowawiorki_warzyw_z_wyciskarkiwyciskarka_wolnoobrotowazero_waste

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowe z masą kokosową

Dodane przez: bietka

Ciasto makowe z masą kokosową

Pyszne ciasto dla miłośników maku...

Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto kokosowo-orzechowe z masą truflową

Ciasto kokosowe i ciasto orzechowe...

Ciasto czekoladowo- kokosowe z masą krówkową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto czekoladowo-kokosowe z masą krówkową.

Pyszny przekładaniec z masą krówkową,...

Puszek z wiórkami kokosowymi

Dodane przez: zzewa

Puszek z wiórkami kokosowymi

Moja kolejna propozycja na znany...

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

Delicja bakaliowa z masą kajmakową i wiórkami kokosowymi

Dodane przez: joanna1974

Delicja bakaliowa z masą kajmakową i wiórkami...

Pyszne ciasto na spodzie z bakali...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE