Ciasto marchewkowe z masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co zrobić z pozostałości wiór marchewkowych i jabłka po wytłoczonym soku z wyciskacza wolnoobrotowego ? Podpowiadam, zero waste - gotuję nie marnuję, że wyjdzie nam przepyszne ciasto marchewkowe u mnie przełożone masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi. Naprawdę świetne połączenie smakowe - polecam

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jajka
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    2 szklanki wiórek marchewkowych z jabłkiem po wytłoczonym soku z wyciskacza wolnoobrotowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu

    ( Można dodać pół szklanki posiekanych orzechów włoskich)

    masa:

    1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
    2 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    50 ml śmietanki 30 - 36 %
    2-3 łyżki cukru pudru
    0,5 szklanki wiórek kokosowych

    papier do pieczenia
    forma tortowa 28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO MARCHEWKOWE z masą na bazie mleczka kokosowego z wiórkami kokosowymi 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy wiórki marchewki z jabłkiem i dokładnie mieszamy. ( Dla chcących można dodać posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszać ) Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godz.w temp. 180 stopni - do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia, i przecinamy na dwa blaty.

    Między czasie przygotowujemy masę. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, kolejno dodajemy mleczko kokosowe i łączymy ze śmietanką, na samym końcu dodajemy rozpuszczoną ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy. Całkiem na końcu wsypujemy wiórka i mieszamy. Gotową masą przekładamy placka - leciutko dociskamy i trochę smarujemy nią wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. do stężenia. Gdyby masa była jednak ciut za rzadka przed przełożeniem to na chwilkę wkładamy ją do lodówki by zaczęła nam lekko tężeć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Masa kokosowa Jabłka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować