Fajne, wilgotne i zdrowsze ciacho :) z kremem będącym alternatywą dla bitej śmietany :)
1 godz. 15 min
Składniki:
(na kwadratową/prostokątną formę (ok 30x20cm) lub na tortownicę):
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. startej na małych oczkach marchewki (ok. 3-4 sztuki)
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem kokosowy:
- 1 puszka bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego (im dłużej, tym lepiej - dobrze jest włożyć do lodówki dzień wcześniej - używamy tylko gęstej "śmietanki". U mnie bardzo dobrze sprawdziło się mleczko z Lidla)
- kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
- łyżeczka soku z cytryny/limonki
Ciasto marchewkowe z kremem z mleczka kokosowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane marchewki ścieramy na tarce o małych oczkach.
2.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i dokładnie miksujemy.
3.Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i szczyptą soli. Dodajemy do ciasta i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawę i cynamon ciągle miksując. Wrzucamy startą marchewkę i mieszamy.
4.Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 min do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
5.Dobrze schłodzone mleczko kokosowe otwieramy i wyjmujemy tylko gęstą masę (wodę wylewamy). Ubijamy mikserem na "bitą śmietanę" z cukrem pudrem. W międzyczasie dodajemy odrobinę soku z cytryny/limonki.
6.Ciasto smarujemy kremem i wkładamy do lodówki. Smacznego! :)
Komentarze