Ciasto z wiórkami kokosowymi

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chętnie pomagam mamie w kuchni.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● po 1/2 szkl. mąki pszennej i ziemn.
    ● 3 łyżki oleju
    ● 5 jajek
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: łyżeczka mąki
    ● kostka masła
    ● żółtko
    ● 1 szkl. mleka
    ● cukier wanil.
    ● budyń śmietankowy bez cukru
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    Posypka:
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżka cukru
    ● 10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy olej oraz przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Wlewamy do tortownicy (śr. 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 170 °C. Studzimy.
  • 2. Masa: budyń mieszamy z mąką i rozpuszczamy w 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i chwilę gotujemy, mieszając. Studzimy pod przykryciem. Masło ucieramy z cukrami i żółtkiem, następnie stopniowo dodajemy budyń. Masę wykładamy na ciasto.
  • 3. Posypka: masło roztapiamy, wsypujemy cukier i wiórki, podsmażamy na jasnozłoty kolor. Studzimy, posypujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować