Ciasto marchewkowe z delikatnym śmietankowym kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, delikatne ciasto. W takim wydaniu marchewka smakuje również rewelacyjnie.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    4 jaja
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    1 szkl. oleju
    2 szkl. startej na dużych oczkach marchwi
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    4 łyżeczki cynamonu

    KREM:

    125 g mascarpone
    100 g śmietany 30%

    PONADTO:

    połówki orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z delikatnym śmietankowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach /odmierzyć 2 pełne szklanki/
  • 2. Jajka ubić z cukrem, do uzyskania gęstej jasnej masy.
  • 3. Stopniowo dodawać mąkę naprzemiennie z olejem, ciągle ubijając.
  • 4. Na koniec dodać cynamon i startą marchew. Dokładnie wymieszać. Dodać sodę, jeszcze raz wymieszać.
  • 5. Ciasto przełożyć do blaszki 21 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 6. Piec ok 40 - 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka.
  • 7. Upieczone ciasto wystudzić.
  • 8. Mascarpone ubić ze śmietaną na sztywny krem.
  • 9. Posmarować nim wierzch ciasta marchewkowego.
  • 10. Udekorować orzeszkami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować