Skladniki na ciasto:
6 jajek,
3 szklanki maki,
3 szkl. marchewki,
0,5 szkl. Ananasa z puszki lub brzoskwin,
0,5 szkl. Orzechow wloskich,
10dg rodzynek,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
2 lyzeczki przyprawy do piernika,
2 lyzeczki cynamonu,
2 lyzeczki aromatu waniliowego,
1 lyzeczka sody oczyszczonej,
1 lyzeczka soli,
0,5 szkl. Oleju slonecznikowego,
0,5 szkl. Cukru krysztalu.
Masa:
Serek Philadelphia original lub inny lekko slony,
1 szkl. Cukru pudru lub kilka łyżek miodu,
Kostka masła łaciatego (można użyć margaryny Kasi lub Palmy)
Laska wanilii lub olejek waniliowy
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto marchewkowe
1.
Wykonanie ciasta:
Do wysokiej miski wbić białka z jajek i stopniowo zmiksować na sztywno. Następnie dodawać cukier i dalej utrzeć do wykorzystania cukru, masa powinna być gęsta, jasna i puszysta. Na końcu dodać żółtka jajek i utrzeć razem. Po skończeniu miksowania dodawać olej, ekstrakt z wanilii, pokrojone w drobna kosteczkę ananasy lub brzoskwinie. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, sól, cynamon, przyprawę do piernika. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać marchew i orzechy włoskie nastepnie wymieszać i wylać na blaszkę do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i tak piec przez około 60 minut.
2.
Masa:
Masło utrzeć na gładko z cukrem lub miodem. Następnie stopniowo łączyć z serkiem. Na końcu można dodać laske wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części i na dolna cześć wyłożyć większa polowe masy. Resztę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pokrojonym orzechami włoskimi lub ułożyć cale orzechy. Smacznego ;-)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze