Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Do wysokiej miski wbić białka z jajek i stopniowo zmiksować na sztywno. Następnie dodawać cukier i dalej utrzeć do wykorzystania cukru, masa powinna być gęsta, jasna i puszysta. Na końcu dodać żółtka jajek i utrzeć razem. Po skończeniu miksowania dodawać olej, ekstrakt z wanilii, pokrojone w drobna kosteczkę ananasy lub brzoskwinie. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, sól, cynamon, przyprawę do piernika. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać marchew i orzechy włoskie nastepnie wymieszać i wylać na blaszkę do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i tak piec przez około 60 minut.
2.Masa:
Masło utrzeć na gładko z cukrem lub miodem. Następnie stopniowo łączyć z serkiem. Na końcu można dodać laske wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części i na dolna cześć wyłożyć większa polowe masy. Resztę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pokrojonym orzechami włoskimi lub ułożyć cale orzechy. Smacznego ;-)
Komentarze