Łosoś z czosnkowymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatek do łososia : 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sol i pieprz, troszkę warzywka, koperek ( Łososia można marynować dwie godziny przed zaczęciem grillowania).
2.Grillujemy łososia w piekarniku z funkcja grilla około 20-30 min.
3.Ziemniaki gotujemy w mundurkach żeby je podgotować i skrócić czas pieczenia w piekarniku.
4.Wyjmujemy z wody i układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym lub na tacy do pieczenia ciasta i rozcinamy na środku każdego z nich.
5.Każdy ziemniak nadziewamy kawałeczkiem masła i czosnkiem (można zetrzeć czosnek na tarce o małych oczkach , przecisnąć przez praskę lub pokroić w cienkie listeczki). Posypujemy koperkiem i przyprawa do ziemniaków.
6.Wkładamy ziemniaki do wcześniej rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
7.Podajemy z łososiem i dowolna sałatka lub surówka. Ja zrobiłam mizerie z ogórka i śmietany. Przygotowałam tez dip-a w postaci sosu czosnkowego.
Komentarze