Biszkopt Marchewkowy

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Lekki, puszysty, mięciutki i słodki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 szklanki marchwi startej na małych oczkach (około 5 dużych marchwi)
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    0,5 szklanki rodzynek


Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Biszkopt marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy na przemian odrobinę cukru i jedno żółtko. Miksujemy,aż do rozpuszczenia cukru.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem, kakao, cynamonem i sodą, dokładnie mieszamy z białkami najlepiej drewnianą łyżką. Następnie dodajemy olej, marchew i rodzynki.
    Masę wylewamy na blachę o wymiarach 35x30 cm i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować