Dżem marchewkowy

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dzisiejsza propozycja to tradycja portugalskiej kuchni, którą jest dżem marchewkowy z pomarańczową nutą. Dżem jest niesamowity w smaku, bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi soku cytrynowego i skórki pomarańczowej. Doskonale rozpieszcza nasze zmysły oraz świetnie nadaje się do naleśników i deserów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 kg obranej marchewki
    - 700 g cukru trzcinowego
    - skórka otarta z 1 pomarańczy
    - sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
    - sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchewki obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • 2 2. Ugotowane marchewki odcedzamy i studzimy.

    Kiedy ostygną miksujemy je na jednolitą i gładką masę.
  • 3 3. Zmiksowane marchewki zasypujemy cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Tak przygotowaną masę zagotowujemy i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut, pamiętając o mieszaniu, aby dżem nie przywarł do garnka.
  • 5 5. Po tym czasie dodajemy skórkę otartą z jednej pomarańczy i soki wyciśnięte z dwóch cytryn i jednej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 10 minut.

    Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować