Ciasto malinowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania wsypać cukry,następnie dodać żółtka i wymieszać ciasto mikserem,wlać rozpuszczoną wczesniej chłodną margarynę wsypując stopniowo połączone mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki 29/40 cm i piec 35 minut w temp 170*c.Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce kuchennej.
2.Masa malinowa: Owoce zalać wodą i ugotować kompot.Zdjąć z ognia wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą .Zostawić do lekkiego stężenia.
3.Masa budyniowa; 3 szklanki mleka zagotować a w pozostałej szklance rozpuścić budynie i ugotować.Do gorącej masy budyniowej wsypać galaretki brzoskwiniowe zamieszać lekko wystudzić.
4.Poncz: Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Galaretki cytrynowe rozpuścić tak jak w przepisie na opakowaniu.Brzoskwinie osączyć z syropu pokroić na plastry.
5.Przełożenie: Biszkopt przekroić na trzy części.Jedną część nasączyć ponczem wyłożyć przestudzoną masę budyniową,przykryć drugim płatem biszkopta i wyłożyć masę malinową przykryć znów biszkoptem,ułożyć na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.Włożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze