Ciasto malinowo-brzoskwiniowe

5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatne i lekkie ja puch a na dodatek kolorowe ciasto z masą malinowo-brzoskwiniową ...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    10 dag margaryny
    1szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    32 g cukru waniliowego

    Masa malinowa:
    30 dag malin świeżych lub mrożonych
    4 szklanki wody
    2 galaretki malinowe

    Masa budyniowa:
    4 szklanki mleka
    2 budynia smietankowe
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Poncz:
    1 szklanka przgotowanej wody
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki cytrynowe

Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto malinowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy ciasto 1. Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania wsypać cukry,następnie dodać żółtka i wymieszać ciasto mikserem,wlać rozpuszczoną wczesniej chłodną margarynę wsypując stopniowo połączone mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki 29/40 cm i piec 35 minut w temp 170*c.Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce kuchennej.
  • masa malinowa 2. Masa malinowa: Owoce zalać wodą i ugotować kompot.Zdjąć z ognia wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą .Zostawić do lekkiego stężenia.
  • masa budyniowa 3. Masa budyniowa; 3 szklanki mleka zagotować a w pozostałej szklance rozpuścić budynie i ugotować.Do gorącej masy budyniowej wsypać galaretki brzoskwiniowe zamieszać lekko wystudzić.
  • 4. Poncz: Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Galaretki cytrynowe rozpuścić tak jak w przepisie na opakowaniu.Brzoskwinie osączyć z syropu pokroić na plastry.
  • przełożenie 5. Przełożenie: Biszkopt przekroić na trzy części.Jedną część nasączyć ponczem wyłożyć przestudzoną masę budyniową,przykryć drugim płatem biszkopta i wyłożyć masę malinową przykryć znów biszkoptem,ułożyć na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami cytrynowymi.Włożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto kubusiowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto brzoskwiniowe

To może cię zainteresować