Na bazie biszkoptu z olejem zrobiłam torcik malinowy z masą z białej czekolady, śmietany i mascarpone. Ciasto jest przełożone masą i malinami z polewą malinową.
Ciasto malinowe w tortownicy- z masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Oddzielić białka od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i razem przesiać przez sito. Żółtka wymieszać z octem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tworząc tzw. drugie dno.
2) Białka ubić z odrobiną soli na pianę i dalej ubijając mikserem dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka z octem i ubić całość na sztywno- wlać olej i tylko chwilę zmiksować. Posypać całość przesianą mąką z kakao i proszkiem do pieczenia- wymieszać delikatnie łyżką lub delikatnie dłonią.
3) Wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 25- 30 minut- do suchego patyczka. Biszkopt należy upiec dzień wcześniej.
2.1) Mascarpone dobrze rozmieszać łyżką. Czekoladę rozpuścić ze 100 g śmietanki – przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodając w połowie ubijania cukier puder i na koniec wmieszać ostudzoną czekoladę. Dodawać łyżką śmietanę do mascarpone i wymieszać na jednolitą masę.
2) Maliny- 150 gram zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, żeby nie było pesteczek. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku- przestudzić. Dodać do przetartych malin.
3.1) Z biszkoptu ściąć cieniutko wierzch, a resztę przekroić na dwa blaty. Jeden położyć na paterę i zapiąć obręcz. Wyłożyć na nią 1/3 masy śmietanowej, posypać częścią malin- lekko wcisnąć w masę. Na to położyć drugi blat i powtórzyć czynność.
4.2) Ścięty wierzch rozkruszyć . Na drugi blat wyłożyć ostatnią , trzecią część śmietany i posypać rozkruszonym wierzchem- docisnąć lekko dłonią. Wstawić na kilka godzin ( 2-3) do lodówki.
3) Odpiąć delikatnie obręcz, ewentualnie boki wyrównać szpatułką i polać ozdobnie lekko zastygająć polewą. Schłodzić ponownie. Przechowywać w lodówce.
Komentarze