CIASTO MALINOWE W TORTOWNICY- Z MASĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Na bazie biszkoptu z olejem zrobiłam torcik malinowy z masą z białej czekolady, śmietany i mascarpone. Ciasto jest przełożone masą i malinami z polewą malinową.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT na formę 26 cm:

    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru zwykłego lub drobnego do wypieków
    - 2/3 szklanki mąki tortowej
    - 1/3 szklanki ciemnego kakao
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 łyżek oleju
    - 1 łyżeczka octu
    - szczypta soli

    MASA do przełożenia:

    - 250 g mascarpone
    - 400 g śmietany kremówki 36 % lub 30 % z pewnej mleczarni
    - 150 g białej czekolady + 100 g śmietany kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru

    INNE:

    - 300 g malin do przełożenia
    - 150 g malin na polewę
    - ¼ szklanki wrzątku + 1 płaska łyżeczka żelatyny
    - 2 lekko łyżeczki cukru lub wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowe w tortownicy- z masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Oddzielić białka od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i razem przesiać przez sito. Żółtka wymieszać z octem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tworząc tzw. drugie dno.
    2) Białka ubić z odrobiną soli na pianę i dalej ubijając mikserem dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka z octem i ubić całość na sztywno- wlać olej i tylko chwilę zmiksować. Posypać całość przesianą mąką z kakao i proszkiem do pieczenia- wymieszać delikatnie łyżką lub delikatnie dłonią.
    3) Wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 25- 30 minut- do suchego patyczka. Biszkopt należy upiec dzień wcześniej.
  • przygotowane składniki na masę 2. 1) Mascarpone dobrze rozmieszać łyżką. Czekoladę rozpuścić ze 100 g śmietanki – przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno , dodając w połowie ubijania cukier puder i na koniec wmieszać ostudzoną czekoladę. Dodawać łyżką śmietanę do mascarpone i wymieszać na jednolitą masę.

    2) Maliny- 150 gram zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, żeby nie było pesteczek. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku- przestudzić. Dodać do przetartych malin.
  • przekładanie ciasta 3. 1) Z biszkoptu ściąć cieniutko wierzch, a resztę przekroić na dwa blaty. Jeden położyć na paterę i zapiąć obręcz. Wyłożyć na nią 1/3 masy śmietanowej, posypać częścią malin- lekko wcisnąć w masę. Na to położyć drugi blat i powtórzyć czynność.
  • ciasto gotowe do schłodzenia przed dekoracją 4. 2) Ścięty wierzch rozkruszyć . Na drugi blat wyłożyć ostatnią , trzecią część śmietany i posypać rozkruszonym wierzchem- docisnąć lekko dłonią. Wstawić na kilka godzin ( 2-3) do lodówki.
    3) Odpiąć delikatnie obręcz, ewentualnie boki wyrównać szpatułką i polać ozdobnie lekko zastygająć polewą. Schłodzić ponownie. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować