Chleb z Tortownicy

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny chleb z tortownicy w okrągłej formie, z mąki pszennej. Prosty, szybki i co najważniejsze domowy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    900 ml ciepłej wody
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki soli

    margaryna do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z tortownicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.
  • 2. Mąkę przesiewamy i dodajemy pozostałe składniki, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy, chwilkę wyrabiamy. Ciasto ma być rzadkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. ( najlepiej pod kołderkę lub koło piekarnika nagrzanego)
  • 3. Dwie małe tortownice lub jedną dużą smarujemy margaryną. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać i wyłożyć do blach.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
  • 5. Pieczemy chlebki ok. 1 godziny.
  • 6. Po upieczeniu chleby smarujemy pędzlem maczanym w zimnej wodzie, aby odparowały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować