Ciasto malinowe

4.5 (166 ocen)

Latem można wykorzystać świeże maliny a zimą mrożone.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    2 śmietan- fiksy
    galaretka malinowa

    Masa malinowa::
    50 dag malin
    2 galaretki malinowe
    4 łyżki cukru

    oraz:
    30 dag malin
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Mus Musy

Ciasto malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rquaue 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię.
  • image-0doqbrd 2. Maliny wkładamy do garnka dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
  • image-0toas9r 3. 1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem na sztywną pianę,dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.1/2 masy śmietanowej wykładamy na biszkopt odstawiamy na chwilę do stężenia.
  • image-1nl3x64 4. Na masę śmietanową wykładamy 2/3 masy malinowej , ponownie odstawiamy do stężenia. Do pozostałej masy śmietanowej dodajemy masę malinową mieszamy i wykładamy i odstawiamy aby krem stężał.
  • image-25anq0b 5. Maliny rozkładamy na masie i zalewamy 2 tężejącymi galaretkami wymieszanymi w 2 szklankach wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Owoce Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować