Ciasto malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię.
2.Maliny wkładamy do garnka dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki (proszek ) dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
3.1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem na sztywną pianę,dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.1/2 masy śmietanowej wykładamy na biszkopt odstawiamy na chwilę do stężenia.
4.Na masę śmietanową wykładamy 2/3 masy malinowej , ponownie odstawiamy do stężenia. Do pozostałej masy śmietanowej dodajemy masę malinową mieszamy i wykładamy i odstawiamy aby krem stężał.
5.Maliny rozkładamy na masie i zalewamy 2 tężejącymi galaretkami wymieszanymi w 2 szklankach wody.
Komentarze