Ciasto makowo – wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ucierane aromatyczno - makowe ciasto z kremem na bazie sera i galaretek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki nalewki wiśniowej
    2 ¼ szklanki cukru
    ½ szklanki suchego maku
    300g mąki
    250g masła
    5 łyżek oleju
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem serowy:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    330ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowo – wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Krem serowy: Przygotowanie:
    Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ser, a na koniec wlać chłodne galaretki i dokładnie połączyć mikserem.
  • 3. Przełożenie:
    Ciasto przekroić na dwie części, większą część kremu wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć ciastem i ostatnią częścią kremu. Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować