Ciasto makowo – wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
2.Krem serowy: Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ser, a na koniec wlać chłodne galaretki i dokładnie połączyć mikserem.
3.Przełożenie:
Ciasto przekroić na dwie części, większą część kremu wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć ciastem i ostatnią częścią kremu. Wierzch dowolnie udekorować.
Komentarze