Ciasto Latte macchiatto

5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Pyszne, mega wilgotne ciasto, warstwowe, o smaku orzeźwiającej kawy, delikatny w smaku krem na bazie śmietany i serków homogenizowanych. Ciasto wbrew pozorom nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę „delikatności „ w przygotowaniu, mam na myśli ciasto kakaowe.Dla amatorów kawy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Blacha 42/29

    Ciasto:
    5 jajek
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 szklanka cukru +1/2 szklanki
    4 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody


    Masa kremowa:
    ½ litra śmietany 30%
    56 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
    3 listki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    Kawowy poncz:
    300 ml mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej posłodzonej
    50 ml rumu
    35 dag okrągłych biszkoptów
    Ciemne kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Ciasto latte macchiatto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
    Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać. Piec 40 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 2. PONCZ:
    Wystudzoną zaparzoną kawę wymieszać z rumem.
  • 3. MASA KREMOWA:
    Żelatynę namoczyć w wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć, przełożyć do miseczki rozpuścić nad kąpielą wodną, można też włożyć na kilka sekund do mikrofali-uważać żeby jej nie zagotować !
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w trakcie płynną żelatynę.

    Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć resztę masy na to znów maczane w kawie biszkopty, posypać grubo kakao, wstawić na całą noc do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować