Ciasto Łabędzi puch

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łabędzi puch to ciasto, które robiłam już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie rodziny oraz dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w moim domu od wielu lat bardzo popularne. Składa się z delikatnego a'la biszkoptu przełożonego warstwą dżemu z czarnej porzeczki oraz kremem kokosowym, a jego wierzch pokrywa chrupiąca, kokosowa posypka. Krem nie jest taki zwykły, ponieważ przygotowany na bazie kajzerek.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)
    Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    2 suche bułki kajzerki
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    100g wiórków kokosowych
    200g masła
    125g margaryny (można zastąpić masłem)
    Dodatkowo:
    dżem z czarnej porzeczki
    Kokosowa posypka
    2 łyżki masła
    1/2 szklanki cukru
    100g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec ciasto.
    Jajka z cukrami dokładnie utrzeć do puszystości oraz stopniowo połączyć z mąką uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu z olejem.
    Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec 25 minut w 180 stopniach.
    Ostudzone ciasto przekroić na 2 części.
    Przygotować krem.
    Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, a pozostałą 1 szklankę zagotować z cukrem oraz wiórkami.
    Dodać rozmoczone bułki.
    Masę podgotować dodatkowe 5 minut i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie w misce należy utrzeć masło z margaryną.
    Dodać (po 1 łyżce) ostudzoną masę bułkowo-kokosową i całość zmiksować na puszysty krem.
    Kilka łyżek kremu odłożyć na posmarowanie wiechu (*).
    Składanie.
    Na jednej części ciasta rozsmarować dżem oraz wyłożyć krem, a następnie umieścić drugą połowę ciasta.
    Wierzch posmarować pozostawionym kremem.
    Kokosowa posypka.
    Masło rozpuścić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
    Całość podprażyć do momentu zezłocenia się wiórków i po delikatnym przestudzeniu wklepać w wierzch ciasta.

Porady

(*) Wystarczy niewielka ilość kremu, ponieważ chodzi o to, aby posypka mogła się trzymać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować