SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz czekoladowy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki wrzącej wody
3/4 szklanki cukru
100 g gorzkiej czekolady
50 g czekolady deserowej
1/2 szklanki wódki
Krem Kukułka:
250 ml śmietany kremówki 36%
120 g cukierków 'Kukułki'
2 łyżeczki żelatyny
250 g serka mascarpone
Składniki na krem kawowo - czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki 36%
100 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
250 g serka mascarpone
Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy i jasny:
Łączymy suche składniki. Ubijamy białka na sztywno, porcjami dodajemy cukier, a następnie żółtka, na koniec wsypujemy składniki suche. Biszkopt kakaowy pieczmy w 180 stopniach przez 40 min, a biszkopt jasny w 180 stopniach przez 20 min.
Krem kawowo-czekoladowy:
Śmietankę podgrzewamy i dodajemy kawę oraz pokruszoną czekoladę, studzimy najlepiej parę godzin. Zimną masę miksujemy, do momentu powstania bardzo gęstego kremu, na koniec dodajemy mascarpone.
Krem kukułka:
Kremówkę przelać do garnuszka, dodać cukierki, postawić na palnik i podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie gładka mieszanka. Studzimy przez parę godzin. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić. Zimną masę miksujemy i pod koniec dodajemy mascarpone i żelatynę.
Poncz czekoladowy:
W wodzie rozpuszczamy kawę, cukier i czekoladę, następnie dodajemy wódkę. Studzimy.
Biszkopt czekoladowy dzielimy na dwie porcje i delikatnie nasączamy wodą, nakładamy krem kawowo-czekoladowy, na to kładziemy biszkopt jasny i nasączmy go całym ponczem czekoladowym, nakładamy ciasto czekoladowe, a na wierzch krem kukułka. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Komentarze