Ciasto Kukułka

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kukułka

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA BISZKOPT JASNY:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Poncz czekoladowy:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3/4 szklanki wrzącej wody
    3/4 szklanki cukru
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g czekolady deserowej
    1/2 szklanki wódki
    Krem Kukułka:
    250 ml śmietany kremówki 36%
    120 g cukierków 'Kukułki'
    2 łyżeczki żelatyny
    250 g serka mascarpone

    Składniki na krem kawowo - czekoladowy:
    250 ml śmietany kremówki 36%
    100 g mlecznej czekolady
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
    250 g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Kukułka 1. Biszkopt kakaowy i jasny:
    Łączymy suche składniki. Ubijamy białka na sztywno, porcjami dodajemy cukier, a następnie żółtka, na koniec wsypujemy składniki suche. Biszkopt kakaowy pieczmy w 180 stopniach przez 40 min, a biszkopt jasny w 180 stopniach przez 20 min.
    Krem kawowo-czekoladowy:
    Śmietankę podgrzewamy i dodajemy kawę oraz pokruszoną czekoladę, studzimy najlepiej parę godzin. Zimną masę miksujemy, do momentu powstania bardzo gęstego kremu, na koniec dodajemy mascarpone.
    Krem kukułka:
    Kremówkę przelać do garnuszka, dodać cukierki, postawić na palnik i podgrzewać, aż cukierki się rozpuszczą i powstanie gładka mieszanka. Studzimy przez parę godzin. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić. Zimną masę miksujemy i pod koniec dodajemy mascarpone i żelatynę.
    Poncz czekoladowy:
    W wodzie rozpuszczamy kawę, cukier i czekoladę, następnie dodajemy wódkę. Studzimy.
    Biszkopt czekoladowy dzielimy na dwie porcje i delikatnie nasączamy wodą, nakładamy krem kawowo-czekoladowy, na to kładziemy biszkopt jasny i nasączmy go całym ponczem czekoladowym, nakładamy ciasto czekoladowe, a na wierzch krem kukułka. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować