Wiosenny torcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny Tort, na pewno zachwyci całą rodzinę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    5 łyżek mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    Masa wiśniowa:
    galaretka wiśniowa
    budyń śmietankowy
    1/2 kompotu wiśniowego
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    margaryna
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 36%
    1/4 szklanki cukru pudru
    serek mascarpone
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Wiosenny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenny torcik 1. Biszkopt: Suche składniki łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, a następnie pojedynczo żółtka, na koniec dodajemy suche składniki delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Pieczmy w 180 stopniach przez pół godziny
    Masa wiśniowa: Kompot dzielimy dwie porcje. Jedną zagotowujemy i dodajemy galaretkę. Do drugiej zimnej części dodajemy budyń. Obie porcje łączymy i zagotowujemy. Następnie margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puch. Dodajemy wystudzoną masę budyniową. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masą. Dodajemy owoce.
    Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem kiedy masa zgęstnieje dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę.
    Biszkopt dzielimy na dwie części, sączymy sokiem z cytryny i wodą. Na biszkopt kładziemy masę śmietanową, a na nią masę wiśniową, przykrywamy biszkoptem i znów masa śmietanową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować