Ciasto "kukułka"

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnie słodkim kremem na bazie cukierków kukułek i masła. Wierzch ciasta pokryty jest mieszanką chrupiących orzeszków ziemnych oraz słodkim , karmelowym mleczkiem skondensowanym.Krem kukułkowy idealnie nadaje się do przełożenia urodzinowych tortów.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 szklanka maki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem kukułkowy:
    400g. kukułek
    150 ml mleka
    250g. masła 82%
    Poncz:
    5 kropel aromatu rumowego
    1/2 szklanki letniej wody
    Dodatkowo:
    150g. orzeszków ziemnych w miodzie
    150g. orzeszków ziemnych bez soli
    tubka mleczka skondensowanego karmelowego ( 150g.)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Ciasto "kukułka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Ciasto"kukułka" 1. Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier , miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku i kakao nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy) Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy).
  • 
Ciasto"kukułka" 2. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na trzy blaty.
  • 
Ciasto"kukułka" 3. Krem kukułkowy: Nad kąpielą wodną podgrzewamy mleko , wkładamy kukułki , rozpuszczamy.
  • 
Ciasto"kukułka" 4. Płynną masę pozostawiamy do wystudzenia , zimną miksujemy z masłem na puszysty krem.
  • 
Ciasto"kukułka" 5. Złożenie:Dolny blat biszkopta umieszczamy ponownie w blaszce , nasączamy ponczem ( aromatem wymieszanym z wodą) smarujemy masą kukułkową , przykrywamy kolejnym biszkoptem , nasączamy ,smarujemy ponownie masą , przykrywamy ostatnim blatem ciasta , nasączamy , smarujemy resztą masy kukułkowej.
  • 
Ciasto"kukułka" 6. Wierzch posypujemy mieszanką orzeszków ziemnych , polewamy mleczkiem karmelowym.
    Zostawiamy w lodówce na min 1 godz do schłodzenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować