1.Biszkopt
• Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając.
• Wrzucić żółtka i delikatnie ubić.
• Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski i wymieszać łyżką nie ubijając.
• Masę wlać do blaszki o wymiarach 25 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec w 170 st.C przez 15 minut.
2.Masa budyniowa
• Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem.
• Pozostałe mleko wymieszać z żołtkami i mąką, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń cały czas mieszając.
• Wystudzić i dodawać po łyżce do utartego masła, aż masa stanie się gładka.
Masa kajmakowa
• Puszkę mleka gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.
• Wystudzić, otworzyć i przemieszać.
3.Polewa czekoladowa
• Rozpuścić na parze pokruszoną czekoladę ze śmietanką cały czas mieszając.
Składanie ciasta
• Na biszkopt wyłożyć masę budyniową.
• Masę budyniową posypać posiekanymi orzechami.
• Orzechy polać masą kajmakową.
• Wierzch polać polewą czekoladową.
• Kroić po schłodzeniu, najlepiej w lodówce.
Porady
Można użyć gotowej masy kajmakowej zamiast gotować mleko w puszce, ale z mlekiem jest znacznie pyszniejsza.
Komentarze