Ciasto Kraina Lodu

5 (190 ocen)

Ciasto jest przepyszne i na każdą okazję.Zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem

Składniki:

  • NA BISZKOPT;
    6 jajek
    szkl.cukru
    szkl.mąki
    cukier waniliowy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    JAJKA UBIĆ Z CUKRAMI NA PUCH,DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ Z PROSZKIEM ORAZ KAKAO
    PIEC 25 min w temp.175 stopni C
    NA PIERWSZY KREM:
    opakowanie kremu do karpatki na 700 ml mleka
    100g maśła
    karpatkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu
    po przestudzeniu wetrzeć masło
    NA DRUGI KREM
    250g masła
    szkl cukru
    pół szkl wody
    2 szkl mleka w proszku+ 2 łyżki
    2 łyżki kakao
    paczka małych,okrągłych biszkoptów
    MASŁO ZAGOTOWAĆ Z WODĄ I CUKREM -OSTUDZIĆ
    DO MASY WMIKSOWAĆ 2 SZKL MLEKA W PROSZKU
    MASĘ PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI DO JEDNEJ DODAĆ 2 ŁYŻKI KAKAO DO DRUGIEJ 2 ŁYŻKI MLEKA W PROSZKU
    PĄCZ
    pół szkl herbaty
    kieliszek rumu lub wódki

Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kraina lodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KRAINA LODU 1. Upieczony biszkopt przekroić na dwie części które napączować.
    Połową masy karpatkowej wysmarować pierwszy blat biszkoptu,przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy karpatkowej.
    Biszkopty przeciąć na połowy i układać na kremie na przeciętej części
    Masy z mleka wlewać na przemian między biszkoptami i na wierzchu
    Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia

Porady

masy z mleka w proszku będą lekko płynne co ułatwia ładne rozprowadzenie po i między biszkoptami.Jeśli zbyt mocno są lejące można dodać p troszku mleka i kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować