Ciasto Koliber - Hummingbird cake

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Moja rodzina uwielbia to ciasto! Zawsze znika nawet nie wiem kiedy :) Z dodatkiem orzechów, ananasa i bananów. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    200 ml. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. cukru
    3 duże jajka w temperaturze pokojowej
    3 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
    100 g. ananasa
    2 banany
    300 g. mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    75 g. orzechów pekan/ włoskich

    Krem:
    150 g. masła
    120 g. cukru pudru
    450 g. serka typu philadelphia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:
    trochę posiekanych orzechów włoskich/ pekan do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto koliber - hummingbird cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ananas i banany zmiksować na puree. Cukier, olej, żółtka dobrze wymieszać ze sobą, dodać owocowe puree oraz suche składniki (przesiane!) Wszystko dobrze wymieszać ze sobą.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy.
  • 3. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Ciasto przelać do dwóch form. Piec w 170st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 4. Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
  • 5. Pierwszy blat ciasta wysmarować kremem, przykryć drugim blatem. Górę i boki wysmarować resztą kremu. Udekorować ciasto posiekanymi orzechami. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować