Ciasto kawowo wiśniowe z kajmakiem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na bogato - z masą kawową, kajmakiem, wiśniami, herbatnikami i cudownym kawowym lukrem.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    Jajka - 6szt
    Cukier - 160g
    Mąka pszenna - 140g
    Olej - 3 łyżki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    Do nasączenia:
    Woda - 1/2 szklanki
    Kawa mielona - 1/2 łyżeczki
    Cukier - 1 łyżeczka

    Krem kawowy z mascarpone:
    Mleko - 350ml
    Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    Cukier - 2 łyżki
    Cukier waniliowy - 1 łyżka
    Masło w temperaturze pokojowej - 100g
    Ser Mascarpone - 250g
    Kawa mielona - 2 łyżeczki + 50 ml wody

    Masa wiśniowa:
    Wiśnie drylowane - 250g
    Zalewa z wiśni drylowanych - 1 szklanka
    Wiśnie ze spirytusu (opcjonalnie) - 2 łyżki
    Mąka ziemniaczana - 3 łyżki

    Dodatkowo:
    Herbatniki - 300g
    Kajmak - 300g

    Lukier kawowy:
    Kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
    Mleko - 3 łyżki
    Cukier puder - 130g

    Do posypania:
    Prażone ziarna kakao
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt

Ciasto kawowo wiśniowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt (robiłam na blaszce 25x35cm):
    Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie sztywna piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy.

    Krem kawowy:
    Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale bez cukru i w 350ml mleka. Będzie bardzo gęsty. Studzimy (najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu).
    Kawę zaparzamy. Po ostudzeniu przelewamy przez sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, aby dokładanie odcedzić.

    Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Jeśli zdarzy się, że z budyniu zrobią się grudki, polecam masę zmiksować blenderem.
    Do masy dodajemy kawę i mascarpone. Ucieramy do połączenia składników.

    Masa wiśniowa:
    Wiśnie razem z zalewą podgrzewamy. Zanim zaczną się gotować dodajemy mąkę. Trzymamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zrobi się gęsta.

    Składamy ciasto:
    Na dolą część biszkoptu wykładamy masę kawową. Na niej układamy warstwę herbatników. Smarujemy je kajmakiem (można podgrzać go, aby było łatwiej smarować). Na kajmak znów herbatniki. Teraz smarujemy masą wiśniową (warto zrobić ją na końcu, ponieważ ciepła będzie łatwiejsza do rozprowadzenia). Na górę dajemy górną część biszkoptu.

    Lukier kawowy. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy). Mieszamy dokładanie z kawą rozpuszczalną i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy partami cukier puder i mieszamy do uzyskania gęstego, gładkiego lukru.

    Ciasto smarujemy lukrem i posypujemy prażonymi ziarnami kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest po dwóch dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mascarpone Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować