Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kajmakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając mikserem dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesiane i wymieszane sypkie składniki. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z blaszki i studzimy.
Biszkopt czekoladowy nasączamy ponczem kawowym ze spirytusem.
Przygotowanie słonecznika:
Wszystkie składniki na słonecznik razem wkładamy do rondla i zagotowujemy. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 180-190 stopni do zrumienienia. Zaraz po upieczeniu ściągamy z foli aluminiowej i kruszymy słonecznik do miseczki. Studzimy.
2.Przygotowanie masy kajmakowej:
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
Masło ucieramy na puch. Następnie ucieramy dodając po łyżce kajmaku. Potem dodajemy stopniowo słonecznik, ciągle ucierając dodajemy kolejno roztopioną czekoladę, a na samym końcu spirytus.
3.Na masie kajmakowej ze słonecznikiem układamy odcedzone dobrze wiśnie.
4.Zagotowujemy 5 szkl. wody. Ściągamy z ognia. W gorącej wodzie rozpuszczamy 4 wiśniowe galaretki. Pozostawiamy galaretki w chłodzie do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka jest tężejąca wylewamy ją na wierzch przygotowanego ciasta z wiśniami. Pozostawiamy na kilka godzin do lodówki aby ciasto dobrze stężało.
Porady
Jeśli nie mamy spirytusu do ponczu to możemy użyć np. nalewkę wiśniowa.
Komentarze