Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kajmakiem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biszkopt czekoladowy z dodatkiem masy kajmakowej z prażonym słonecznikiem z dodatkiem gorzkiej czekolady i galaretki wiśniowej z wiśniami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na biszkopt czekoladowy:
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na słonecznik:
    20 dag słonecznika łuskanego
    10 dag masła
    3 łyżki mleka
    3/4 szkl. cukru
    na masę kajmakową:
    1,5 kostki masła
    1 puszka kajmaku
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    mały kieliszek spirytusu
    na wierzch ciasta:
    4 galaretki wiśniowe
    1 l słoik wiśni w syropie
    dodatkowo:
    gotowy poncz z kawy i spirytusu do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowo-wiśniowe z kajmakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, ciągle ubijając mikserem dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesiane i wymieszane sypkie składniki. Przelewamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z blaszki i studzimy.
    Biszkopt czekoladowy nasączamy ponczem kawowym ze spirytusem.
    Przygotowanie słonecznika:
    Wszystkie składniki na słonecznik razem wkładamy do rondla i zagotowujemy. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok. 180-190 stopni do zrumienienia. Zaraz po upieczeniu ściągamy z foli aluminiowej i kruszymy słonecznik do miseczki. Studzimy.
  • Na biszkopcie rozsmarowujemy masę z kajmakiem i słonecznikiem 2. Przygotowanie masy kajmakowej:
    Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy.
    Masło ucieramy na puch. Następnie ucieramy dodając po łyżce kajmaku. Potem dodajemy stopniowo słonecznik, ciągle ucierając dodajemy kolejno roztopioną czekoladę, a na samym końcu spirytus.
  • Wiśnie układamy na masie kajmakowej 3. Na masie kajmakowej ze słonecznikiem układamy odcedzone dobrze wiśnie.
  • Wiśnie zalewamy tężejącą galaretkę wiśniową 4. Zagotowujemy 5 szkl. wody. Ściągamy z ognia. W gorącej wodzie rozpuszczamy 4 wiśniowe galaretki. Pozostawiamy galaretki w chłodzie do lekkiego stężenia.
    Gdy galaretka jest tężejąca wylewamy ją na wierzch przygotowanego ciasta z wiśniami. Pozostawiamy na kilka godzin do lodówki aby ciasto dobrze stężało.

Porady

Jeśli nie mamy spirytusu do ponczu to możemy użyć np. nalewkę wiśniowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować