CIASTO KAKAOWE Z PRAŻONYM KOKOSEM

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa! Żadne moje urodziny nie mogły się bez niego obejść :).
Składa się ono z mocno kakaowego, puszystego biszkoptu, delikatnej, kremowej masy budyniowej oraz pysznego prażonego kokosu. Jest idealne do popołudniowej kawki lub herbatki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    6 jaj
    ¾ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    MASA BUDYNIOWA:
    ½ l mleka
    ½ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 ½ łyżki maki pszennej
    2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g masła

    PRAŻONY KOKOS:
    200 g kokosu
    100 g masła
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kakaowe Desery

Ciasto kakaowe z prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT CIEMNY:
    Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodać do białek i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie w trzech partiach dodać mąkę i wolno mieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 ° ok. 40 minut.
  • 2. MASA BUDYNIOWA:
    Z całości mleka odlać ½ szklanki i wymieszać z mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy zacznie wrzeć, dodać roztwór z mleka i mąki. Cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje i zrobi się budyń. Masło utrzeć w misce, a następnie dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu i miksować. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
  • 3. PRAŻONY KOKOS:
    Masło roztopić na patelni, wsypać kokos oraz cukier i usmażyć na złoty kolor, mieszając drewnianą łyżką, by się nie przypalił. Gorący kokos wyłożyć na masę i wyrównać.
  • 4. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa stężała, a kokos się nie rozsypywał. Najlepiej zrobić ciasto wieczorem, aby poleżało przez całą noc w lodówce, a na drugi dzień śmiało można zajadać bez obaw, że będzie się rozpadać :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować