Ciasto kakaowe bez jajek.

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto jest przepyszne, proste do zrobienia. Zawsze się udaje, nie wymaga miksera tylko zwykłej łyżki. Ciasto lekko słone, wilgotne i najlepsze ze wszystkich ciast kakaowych jakie znam. Rozpływa się w ustach. Gorąco polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1½ szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka brązowego cukru lub ⅔ szklanki cukru białego
    ½ szklanki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka letniej kawy z fusami (2 pełne łyżeczki )
    Kilka kropel aromatu waniliowego lub ½ torebki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe

Ciasto kakaowe bez jajek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche produkty wymieszać w misce, dodać olej, ocet i kawę. Wymieszać wszystko łyżką . Przelać do foremki o wymiarach 12x30 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 180° około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i obsypać wiórkami lub orzechami ( co kto lubi i ma). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować