Ciasto jogurtowe ze śliwkami

4.49 (193 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Typowe ciasto jogurtowe z dodatkiem śliwki, wilgotne, polane słodkim lukrem.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 14x42 cm
    Składniki:
    150 g jogurtu naturalnego
    3 duże jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
    ½ szklanki oleju bez zapachu(u mnie rzepakowy)
    1 i ¾ szklanki mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Sól do smaku
    ½ kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka sparzyć, wybić, dodać szczyptę soli do smaku, wsypać cukier, ubić na białą, sztywną masę. Następnie dodać olej, ucierać około 2-3 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać jogurt naturalny, mąkę, delikatnie wymieszać do połaczenia się składników. Śliwki opłukać, osuszyć, wyjąć pestki, przekroić na ćwiartki, małe śliwki na połówki. Wylać ciasto do natłuszczonej formy, ułożyć śliwki na wierzchu ciasta skórką do ciasta, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić formę z ciastem do podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto, wystudzić na kratce, polać lukrem.

Porady

1.śliwki można posypać cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować