Typowe ciasto jogurtowe z dodatkiem śliwki, wilgotne, polane słodkim lukrem.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma 14x42 cm
Składniki:
150 g jogurtu naturalnego
3 duże jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
½ szklanki oleju bez zapachu(u mnie rzepakowy)
1 i ¾ szklanki mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz do formy
Sól do smaku
½ kg śliwek
Ciasto jogurtowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka sparzyć, wybić, dodać szczyptę soli do smaku, wsypać cukier, ubić na białą, sztywną masę. Następnie dodać olej, ucierać około 2-3 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać jogurt naturalny, mąkę, delikatnie wymieszać do połaczenia się składników. Śliwki opłukać, osuszyć, wyjąć pestki, przekroić na ćwiartki, małe śliwki na połówki. Wylać ciasto do natłuszczonej formy, ułożyć śliwki na wierzchu ciasta skórką do ciasta, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić formę z ciastem do podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto, wystudzić na kratce, polać lukrem.
Komentarze