Ciasto góra lodowa bez pieczenia z polewą z mleka w proszku

4.49 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na słynne ciasto góra lodowa w bardzo uproszczonej wersji, bez pieczenia i z masą karpatkową

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa:

    1 opakowanie kremu do karpatki (na 500 ml mleka)
    500 ml mleka
    125 g miękkiego masła

    Polewa z mleka w proszku:

    100 g masła
    1/4 szklanki cukru / 50 g
    100 ml wody / niecałe pół szklanki
    1 szklanka mleka w proszku + 1/2 łyżki / ok. 110 g
    1/2 łyżki kakao

    Dodatkowo:

    200 g herbatników
    200 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto góra lodowa bez pieczenia z polewą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem do karpatki:
    Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka, wlej szklankę zimnego mleka i rozmieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany wcześniej proszek z mlekiem i energicznie mieszaj aby nie powstały grudki. Masa musi zgęstnieć jak budyń i zagotować się, żeby mąka w niej zawarta nie była surowa. Cały czas mieszaj żeby budyń się nie przypalił. Jak zobaczysz bąble powietrza znak to, że masa się zagotowała i możesz zestawić ją z ognia. Przykryj masę filią spożywczą, tak aby dotykała jej powierzchni, zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Zmiksuj miękkie masło przez chwilę, a następnie stopniowo zacznij dodawanie zimny budyń. Na początku dodaj jedną łyżkę, później zwiększaj tę ilość do całkowitego wykorzystania budyniu. W międzyczasie przemieszaj masę szpatułką lub łyżką, upewniając się że na dnie lub bokach nie został nie zmiksowany budyń czy masło. Gotowa masa powinna być gładka i jednolita.

    Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na jej dnie ułóż warstwę herbatników, w razie potrzeby dotnij herbatniki tak aby wypełniały całe dno blaszki. Na herbatniki wyłóż połowę masy karpatkowej, wyrównaj i przykryj drugą warstwą herbatników. Na to wyłóż pozostałą masę karpatkową.

    Przygotuj biszkopty. Masz dwie możliwości: albo odkrój z jednej strony kawałek biszkoptu, tak aby powstała płaska powierzchnia z jednej strony, albo podziel każdy biszkopt na połowę (wtedy będziesz potrzebować o połowę mniej biszkoptów). Tak przygotowane biszkopty układaj płaską powierzchnią do dołu wciskając w masę. Układaj je w równych rzędach, na tą wielkość blaszki zmieściły mi się cztery rzędy biszkoptów. Jeśli pokroisz biszkopty na pół ciasto będzie niższe, ale za to nie pozostaną ci niewykorzystane kawałki biszkoptów.

    Przygotuj polewę z mleka w proszku. Do garnka dodaj masło, cukier i wodę podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Wymieszaj, aby wszystko się dobrze połączyło, a następnie zestaw z ognia. Dodaj mleko w proszku i wymieszaj szybko i energicznie, aby nie powstały grudki. Odlej połowę polewy do drugiego naczynia i dodaj do niej kakao, wymieszaj szybko i energicznie. Do drugiej połowy polewy dodaj 1/2 łyżki mleka w proszku i również szybko wymieszaj. Gotową polewę wylewaj naprzemiennie za pomocą łyżki na ciasto tworząc fantazyjne wzory.

    Gotowe ciasto włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować