Ciasto góra lodowa

4.99 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Efektowne i przepyszne, rozpływa się w ustach - polecam bardzo!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt ( blacha o wymiarach 36 x 21 cm )
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej ( do nasączenia biszkoptu )

    Krem maślany:
    3 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    250 g miękkiego masła

    Polewa z mleka w proszku:
    2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego + 2 łyżki
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1/2 szklanki cukru lub trochę mniej
    3/4 szklanki wody
    200 g masła
    ok. 150 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w temperaturze 175*C. Gotowy biszkopt zostawiamy do wystudzenia, przekrawamy na dwie części.

    Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, pozostałe pół szklanki mleka, żółtka, budynie i mąkę, dokładnie mieszamy ( robię to mikserem ). Wlewamy masę na gotujące się mleko, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, przykrywając folią spożywczą.
    Miękkie masło miksujemy na puch,
    dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując aż do wykończenia.
    Połową szklani kawy nasączamy 1 część biszkoptu, nakładamy połowę masy maślanej, wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy drugą połową kawy i rozsmarowujemy drugą cześć masy maślanej.

    Biszkopty kroimy na połówki, ustawiamy na sztorc na cieście, przekrojem do dołu.
    Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło, podgrzewamy aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i do ciepłej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Mieszamy i odlewamy połowę masy, do jednej części dodajemy kakao i miksujemy a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mleka i miksujemy,
    Polewamy łyżką biszkopty obiema polewami na zmianę. Masy szybko tężeją, więc przygotowujemy je na samym końcu i szybko polewamy nimi wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy w lodowce. Najlepsze na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować