Ciasto góra lodowa

  • wyświetlono: 1044 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Efektowne i przepyszne, rozpływa się w ustach - polecam bardzo!

Kaska
  • 18 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Biszkopt ( blacha o wymiarach 36 x 21 cm )
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej ( do nasączenia biszkoptu )

Krem maślany:
3 szklanki mleka
2 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
250 g miękkiego masła

Polewa z mleka w proszku:
2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego + 2 łyżki
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru lub trochę mniej
3/4 szklanki wody
200 g masła
ok. 150 g okrągłych biszkoptów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto góra lodowa

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w temperaturze 175*C. Gotowy biszkopt zostawiamy do wystudzenia, przekrawamy na dwie części.

    Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, pozostałe pół szklanki mleka, żółtka, budynie i mąkę, dokładnie mieszamy ( robię to mikserem ). Wlewamy masę na gotujące się mleko, energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, przykrywając folią spożywczą.
    Miękkie masło miksujemy na puch,
    dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując aż do wykończenia.
    Połową szklani kawy nasączamy 1 część biszkoptu, nakładamy połowę masy maślanej, wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy drugą połową kawy i rozsmarowujemy drugą cześć masy maślanej.

    Biszkopty kroimy na połówki, ustawiamy na sztorc na cieście, przekrojem do dołu.
    Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło, podgrzewamy aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i do ciepłej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Mieszamy i odlewamy połowę masy, do jednej części dodajemy kakao i miksujemy a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mleka i miksujemy,
    Polewamy łyżką biszkopty obiema polewami na zmianę. Masy szybko tężeją, więc przygotowujemy je na samym końcu i szybko polewamy nimi wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy w lodowce. Najlepsze na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptymleko w proszkukrem maślany
 

Komentarze

Podobne przepisy

Góry słodkości

Dodane przez: Alicja321

Ciasto Góra słodkości

Słodkie-pyszne-idealne

Zimowy torcik „Lodowa góra”

Dodane przez: beciiaaa

Zimowy torcik „Lodowa góra” (bez pieczenia)

Bardzo pyszny, prosty w przygotowaniu...

Lodowe Ciasto

Dodane przez: kiciax1

LODOWE CIASTO

Na ciepłe i upalne dni, na ochłodę,...

Dodane przez: MatrixMario

Ciasto Lodowe

Danie to ,a w zasadzie deser wraz...

Kostka lodowa

Dodane przez: adela7

Ciasto Kostka lodowa

Delikatne , pyszne ciacho ....

lodowe z orzeźwiającą miętą

Dodane przez: Milena127

Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą

Deser z cukierków lodowych do tego...