Ciasto „ Felicja”

0 (0 ocen)

  • 60 min

Do każdego wypieku wkładam dużo kulinarnego zamiłowania.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    7 łyżek mąki ziemniaczanej
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek cukru
    Masa jogurtowa:
    Około 2 szklanki kremowego jogurtu o smaku waniliowym
    4-5 łyżeczek żelatyny
    Masa truskawkowo-gruszkowa
    Szklanka zmiksowanych truskawek
    Szklanka zmiksowanych gruszek
    2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
    Ponadto:
    Małe opakowania herbatników kakaowych i zwykłych jasnych(maślanych)
    Herbata do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto „ felicja” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wlej rozkłócone w kilku
    łyżkach wody żółtka, zmiksuj. Wsyp mąkę połączoną z proszkiem do
    pieczenia. Ciasto przelej do blaszki 24x38cm. Piecz prze około 25 minut w
    temp. 160 stopni.
  • 2. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzącej, przegotowanej wody.
    Tężejącą zmiksuj z jogurtem.
  • 3. Galaretkę rozpuść w połowie szklanki wrzątku i dokładnie
    wymieszaj. Połącz dokładnie z zmiksowanymi owocami.
  • 4. Na nasączony biszkopt wyłóż połowę masy owocowej, herbatniki
    kakaowe, masę jogurtową, herbatniki jasne oraz pozostałą masę.
    Schłodź w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (627 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować