REKLAMA

,,Dzień i noc"

wyświetlono: 11936 | dodany do książki kucharskiej: 46 | polecenia: 2

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na stronach kulinarnych. Eleganckie, wspaniale prezentuje się na talerzu.

opublikowany: 06.05.2012
Udostępnij Pinterest
  • 4 godz.

Składniki:

  • Blat czekoladowy:
    4 jaja
    200g cukru
    100g mąki pszennej
    100g gorzkiej czekolady
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka
    Krem serowo-czekoladowy:
    3 jajka
    2 łyżki cukru
    600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
    200g białej czekolady
    6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄3 szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄3szklanki wrzątku
    300ml śmietany kremówki
    Warstwa owocowa:
    brzoskwinie z puszki
    2 op. galaretki brzoskwiniowej





Ocena:

(średnia 5 z 171 głosów)

Sposób przygotowania:

  • wykonanie masy czekoladowej 1. Blat czekoladowy:
    Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 35/24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
  • 2. Krem serowo-czekoladowy:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową. Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w lodówce do stężenia.
  • 3. Warstwa owocowa:
    Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie dokładnie odsączone z syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy na warstwie serowej. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Porady

Ciasto jest nieco czasochłonne. Proces tężenia masy serowej i zastygania galaretki trwa kilka godzin zanim deser będzie gotowy do spożycia. Najsmaczniejsze na następny dzień a jeszcze lepsze w kolejnym dniu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

dzień i noc wg agarybak76 Dodane przez: anka1988


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Dzień i noc

Przepis ten dostałam od koleżanki Mileny :)

kategoria: Desery opublikowany: 28.12.2013 | wyświetlono: 249 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Ciasto "Dzień Kobiet"

To ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową mojej córki. Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka. Polecam

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 15.02.2015 | wyświetlono: 24066 Książki kucharskie: 69 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE