REKLAMA

"dzień i noc" - ciasto serowo-czekoladowe..

wyświetlono: 8511 | dodany do książki kucharskiej: 24 | polecenia: 0

ciasto trochę pracochłonne ale krem serowy z tego ciasta jest genialny!!! rozpływa się w ustach.

opublikowany: 07.08.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki blatu czekoladowego:

    4 jajka
    200g cukru
    100g mąki pszennej
    100g gorzkiej czekolady ja dalam 70%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka


    Składniki kremu serowo-czekoladowego:

    3 jajka
    2 łyżki cukru
    600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
    200g białej czekolady
    6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku
    300ml śmietany kremówki


    Składniki warstwy owocowej:

    500g owoców; użyłam brzoskwiń z puszki
    2 op. galaretki; u mnie brzoskwiniowe
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie blatu czekoladowego:

    Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę o wym 28x40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut.
  • 2. Wykonanie kremu serowo-czekoladowego:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową. Krem równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia.
  • 3. Wykonanie warstwy owocowej:

    Galaretki rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na warstwie serowej. W przypadku brzoskwiń dokładnie odsączone z syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce. Ciasto jest dobre do spożycia na następny dzień

Porady

ciasto najlepiej zrobić dzień-dwa wcześniej, ale trudno sie powstrzymać żeby go nie ukroić ;)))

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

,,Dzień i noc"

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na stronach kulinarnych. Eleganckie, wspaniale prezentuje się na talerzu.

kategoria: Desery opublikowany: 06.05.2012 | wyświetlono: 11935 Książki kucharskie: 46 | Polecenia: 2
Dodane przez: Konto nieaktywne

Dzień i noc

Przepis ten dostałam od koleżanki Mileny :)

kategoria: Desery opublikowany: 28.12.2013 | wyświetlono: 249 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Ciasto "Dzień Kobiet"

To ciasto przygotowałam na imprezę urodzinową mojej córki. Ciasto rozeszło się w mgnieniu oka. Polecam

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 15.02.2015 | wyświetlono: 24066 Książki kucharskie: 69 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE