Ciasto dyniowo - śliwkowe z dżemem i nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To pyszne, proste i wilgotne ciasto, które idealne jest na jesienną aurę. Śliwki, dynia oraz cynamon naprawdę świetnie współgrają razem, a dżem dodatkowo wpływa na wilgotność ciasta i nie wychodzi za suche. Ciasto dosłownie znika kawałek za kawałkiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jajka klasa "L"
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 pełna szklanka startej dyni
    1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego
    ok 0.5 kg śliwek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    blaszka 25 cm x 36 cm
    papier do pieczenia

    dekoracja:

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto dyniowo - śliwkowe z dżemem i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Dynię obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
    Całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i dżem - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą dynię i ponownie dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch dajemy kawałki śliwek i pieczemy ok. 45 min.w temp. 180 stopni. do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
    Ostygnięty placek posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Cynamon Dynia Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować