Powidła śliwkowe z nutą cynamonu i kakao

  • wyświetlono: 587 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, długo smażone powidła z korzenną nutą

Bilcia

Składniki

- 2,5 kg miękkich śliwek
- cukier do smaku
- 1 opakowanie ( 15g) cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania przepisu:

Powidła śliwkowe z nutą cynamonu i kakao

  • 1. Śliwki myjemy, pozbywamy pestek i wrzucamy do garnka z nieprzywierającym dnem. Zaczynamy smażenie i smażymy na wolnym ogniu dość długo. Ja smażyłam dwa dni i to podobno jest szybko. Kiedy powidła będą gęstnieć dodajemy cukru do smaku, oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i dalej smażymy. Powidła są gotowe kiedy z łyżki nic nie spływa. Ponieważ nie ma tu żadnych środków konserwujących należy je zapasteryzować przez 15 min od zagotowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciŚliwkicynamonpowidłakakaoPrzetworykuchnia polskadżemydo ciast

Komentarze

Podobne przepisy

dżem

Dodane przez: ania-gotuje

Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem

Połączenie jabłek i śliwek jest...

powidło

Dodane przez: Anitka0804

Powidło śliwkowe z piekarnika

W słoneczny dzień nazbierałam pięknych...

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy

Dodane przez: Mariola123

POWIDŁA ŚLIWKOWE Z POMARAŃCZĄ

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy....

Powidła morelowe

Dodane przez: ania-gotuje

Gęste Powidła Morelowe z cynamonem i daktylami

Smak domowych powideł pamięta się...

powidał śliwkowe z czekoladą

Dodane przez: aczp1

Powidła śliwkowe z czekoladą

Pyszne, gęste, śliwkowo-czekoladowe......

Powidła śliwkowe z piekarnika

Dodane przez: 23ewelina

Powidła śliwkowe z piekarnika

Przepis znalazłam w starym zeszycie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE