Ciasto dyniowe z cytrynową pianką i sezamkami

0 (0 ocen)

Bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto. Cytrynowa pianka ciekawie przełamuje smak słodkiej dyni oraz sezamków.

Składniki:

  • Składniki :

    ( forma o średnicy 26 cm )

    Ciasto dyniowe :

    100 g miękkiego masła

    pół szklanki oleju

    250 g cukru

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    2 duże jajka

    pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

    300 g mąki pszennej

    30 g mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka przyprawy piernikowej

    2 szklanki dynii startej na tarce o małych oczkach (około 300 g )



    Cytrynowa pianka :

    330 ml śmietanki kremówki

    1 galaretka cytrynowa

    1 szklanka wrzątku

    starta skórka z jednej cytryny

    1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)



    Sezamki :

    0,5 szklanki sezamu

    0,5 szklanki płatków migdałowych

    1 szklanka cukru

    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyniowe z cytrynową pianką i sezamkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    Masło miksujemy na jasną puszystą masę . Dodajemy stopniowo olej nie przerywając ucierania . Dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy. Po kolei wbijamy jajka nie przerywając miksowania.

    Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Następnie przyprawy i mąkę ziemniaczaną oraz startą dynię . Dobrze mieszamy i przekładamy ciasto do formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . 

    Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka .
  • 2. Cytrynowa pianka :

    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy delikatnie zimną galaretkę, nie przerywając miksowania. Piankę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Sezamki :

    Na suchej patelni podsmażamy sezamki oraz płatki migdałowe.

    W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Wstawiamy na gaz i mieszając rozpuszczamy cukier. Mieszamy tak kilka minut, aż rozpuszczony cukier zacznie nabierać złotego koloru i zacznie pachnieć karmelem. Wsypujemy do karmelu uprażone sezamki i płatki migdałowe. Szybko mieszamy i wylewamy na papier do pieczenia. Rozprowadzamy i odstawiamy w chłodne miejsce .

    Stwardniałą masę łamiemy na kawałki i dekorujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować