Ciasto dyniowe z cytrynową pianką i sezamkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Masło miksujemy na jasną puszystą masę . Dodajemy stopniowo olej nie przerywając ucierania . Dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy. Po kolei wbijamy jajka nie przerywając miksowania.
Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Następnie przyprawy i mąkę ziemniaczaną oraz startą dynię . Dobrze mieszamy i przekładamy ciasto do formy ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia .
Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę , do suchego patyczka .
2.Cytrynowa pianka :
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietanki wlewamy delikatnie zimną galaretkę, nie przerywając miksowania. Piankę wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Sezamki :
Na suchej patelni podsmażamy sezamki oraz płatki migdałowe.
W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Wstawiamy na gaz i mieszając rozpuszczamy cukier. Mieszamy tak kilka minut, aż rozpuszczony cukier zacznie nabierać złotego koloru i zacznie pachnieć karmelem. Wsypujemy do karmelu uprażone sezamki i płatki migdałowe. Szybko mieszamy i wylewamy na papier do pieczenia. Rozprowadzamy i odstawiamy w chłodne miejsce .
Stwardniałą masę łamiemy na kawałki i dekorujemy wierzch ciasta.
Komentarze