masa dyniowa:
- 4 szklanki pulpy z dyni lub dynia przecierana ze słoika (ja użyłam ze słoika, domowej roboty)
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- cynamon, goździki - do smaku, tyle ile lubimy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
pianka cytrynowa:
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wody
Ciasto z dynią i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w blaszce.
2.Masa dyniowa:
Pulpę z dyni zagotować w garnku z wodą i cukrem. (Masę ze słoika również naleźy zagotować). Doprawić cynamonem i roztartymi w moździerzu goździkami. Dodać sok z cytryny. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić do wystudzenia.
3.Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
4.Na zimny biszkopt wylać tężejącą masę dyniową. Kiedy masa się zetnie, wylać piankę cytrynową.
Komentarze