Ciasto z dynią i cytrynową pianką

0 (0 ocen)

Smaczne ciasto na biszkopcie, z masą dyniową i pianką

Składniki:

  • biszkopt:
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    masa dyniowa:
    - 4 szklanki pulpy z dyni lub dynia przecierana ze słoika (ja użyłam ze słoika, domowej roboty)
    - 1 szklanka wody
    - 3/4 szklanki cukru
    - cynamon, goździki - do smaku, tyle ile lubimy
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 galaretki cytrynowe

    pianka cytrynowa:
    - 400 ml śmietanki 30% lub 36%
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z dynią i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w blaszce.
  • 2. Masa dyniowa:
    Pulpę z dyni zagotować w garnku z wodą i cukrem. (Masę ze słoika również naleźy zagotować). Doprawić cynamonem i roztartymi w moździerzu goździkami. Dodać sok z cytryny. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić do wystudzenia.
  • 3. Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
  • 4. Na zimny biszkopt wylać tężejącą masę dyniową. Kiedy masa się zetnie, wylać piankę cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować