Ciasto drożdżowo-serowe z białą czekoladą i jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto drożdżowe z dodatkiem waniliowych serków homogenizowanych. Lekkie i puszyste. Nadziewane białą czekoladą i jagodami, posypane chrupiącą kruszonką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mąka - 400g + na stolnicę
    Drożdże - 20g
    Jajko - 1 szt
    Mleko - 80g
    Cukier - 20g
    Masło - 25g
    Serek homogenizowany waniliowy - 280g
    Czekolada biała - 1 tabliczka
    Jagody - 100g

    Kruszonka:
    Mąka - 50g
    Masło - 50g
    Cukier - 50g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto drożdżowo-serowe z białą czekoladą i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowo - serowe 1. Masło roztapiamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Teraz dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko, serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie większej ilości mąki.

    Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.


    Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm.

    Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami.
  • Ciasto drożdżowo - serowe 2. Ciasto zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.
  • Ciasto drożdżowo - serowe 3. Teraz najtrudniejsza część. Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy (u mnie 26cm).
  • Ciasto drożdżowo - serowe 4. Ciasto lekko dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

    W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy.

    Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki.
  • Ciasto drożdżowo - serowe 5. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    Na świeżo jest pyszna, a następnego dnia jeszcze lepsze.

Porady

Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3 ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie fajnie wyglądać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować