Ciasto drożdżowe zwane pajtokiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe to stała pozycja w naszym domu. Nawet jak trochę obeschnie , to i tak smakuje super z mlekiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dkg drożdży i 2 łyżeczki cukru
    0,5 kg mąki
    0,5 szkl cukru
    3 jajka
    0,5 szkl ciepłego mleka
    10 dkg masła ( roztopionego )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe zwane pajtokiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem żeby się rozpuściły.
    Mąka, cukier, ciepłe mleko, jajka i te drożdże wymieszać.
    Na koniec dodać roztopione masło. Dobrze wyrobić .Pozostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części, zrobić dwa okrągłe placki pomiędzy które rozsmarować np. masę makową - użyłam gotowca ( mogą być też powidła ). Ponacinać ciasto , zrobić ,, ośmiornicę ,,i wywinąć ,,macki,, Umieścić w tortownicy i piec 180 stopni ok 50 min.

Porady

Takie ciasto można polukrować , ale nie koniecznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować