Ciasto zwane Melba

3 (1 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne , trochę pracochłonne, ale smak wszystko wynagrodzi.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 l mleka 3,2 %
    600 g śmietany 18 %
    6 jajek
    2 łyżki kakao
    100 g. biszkoptów
    kostka masła
    1 szklanka cukru
    3 kieliszki wódki
    galaretka czerwona
    500 ml wody
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto zwane melba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować mleko. Śmietanę zmiksować z jajkami, wlać masę na gotujące się mleko i zamieszać.
    Na małym ogniu podgrzewać masę przez 20-25 min. często mieszając nie doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania będą widoczne małe grudki tworzącego się sera. Odstawić na 2- 3 godz. do wystudzenia, przelać na durszlak lub sito i odcedzić. Zostawić na pół godziny lekko mieszając.
  • 2. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać po łyżce serka. Mieszać drewnianą pałką(nie mikserem). Alkohol dodawać partiami na końcu mieszając cały czas masę. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, drugą zostawić białą. Grudki w masie serowej mają być widoczne i wyczuwalne.
  • 3. Foremkę kwadratową lub tortownicę wyłożyć biszkoptami na spodzie. Przekładać masę jasną i ciemną. Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do wystudzenia. Tężejącą wylać na sernik. Sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować