Ciasto zwane melba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować mleko. Śmietanę zmiksować z jajkami, wlać masę na gotujące się mleko i zamieszać.
Na małym ogniu podgrzewać masę przez 20-25 min. często mieszając nie doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania będą widoczne małe grudki tworzącego się sera. Odstawić na 2- 3 godz. do wystudzenia, przelać na durszlak lub sito i odcedzić. Zostawić na pół godziny lekko mieszając.
2.Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać po łyżce serka. Mieszać drewnianą pałką(nie mikserem). Alkohol dodawać partiami na końcu mieszając cały czas masę. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, drugą zostawić białą. Grudki w masie serowej mają być widoczne i wyczuwalne.
3.Foremkę kwadratową lub tortownicę wyłożyć biszkoptami na spodzie. Przekładać masę jasną i ciemną. Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do wystudzenia. Tężejącą wylać na sernik. Sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Komentarze