Ciasto drożdżowe z jagodami

4.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wysokie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x33cm:

    Na ciasto:
    0,5kg mąki pszennej
    30g świeżych drożdży
    80g cukru
    250ml ciepłego mleka
    2 żółtka
    1 jajko
    80g roztopionego masła
    szczypta soli
    kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Na nadzienie:
    300g jagód

    Na kruszonkę:
    140g mąki pszennej
    70g cukru
    70 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    1 jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy resztę cukru, pozostałe mleko, żółta i jajko oraz sól. Mieszamy, dodajemy aromat pomarańczowy lub wanilię i stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie stopniowo wlewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto 10 minut. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski i będzie gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem krótko. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

    Kruszonka: wszystkie składniki zagniatamy palcami, do powstania kruszonki.

    Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wykładamy jagody, wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy około 40 minut.

Porady

Możemy wykorzystać mrożone owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować