Ciasto drożdżowe z jagodami

4.48 (174 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kolejne szaleństwo z jagodami. Czasami trzeba ,bo sezon jagodowy jest bardzo krótki. Przepis na małą keksówkę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • Ciasto:
    250 g mąki
    20 g drożdży
    100 ml mleka
    sól
    jajko
    2 żółtka
    50 g cukru
    75 g masła
    skórka z jednej cytryny
    1 i 1/2 szklanki jagód
    Kruszonka:
    75 g mąki
    50 g masła
    50 g cukru pudru
    łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy letnie mleko ,wsypujemy 100 g mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu wysypujemy jagody i postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze ,rękami ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad jagodami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować