Ciasto drożdżowe dla niecierplików

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Szybki sposób na przygotowanie ciasta drożdżowego dla potraw słodkich i wytrawnych.
Przepis używany od lat w rodzinie :)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • zaczyn :
    50g świeżych drożdży
    20 g cukru
    230g ciepłego mleka

    ciasto :
    4 żółtka
    140g cukru
    łyżeczka ekstraktu wanilii
    400 g przesianej mąki pszennej
    50g masła
    konfitura z czarnej porzeczki

    kruszonka migdałowa :
    60g mąki
    40g pokruszonych migdałów
    50g cukru demerara
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe dla niecierplików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 50°C.
  • 2. W półlitrowym naczyniu utrzyj drożdże z 20g cukru, aż staną się płynne. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj i odstaw na 12-15 minut - drożdże mają wypełnić naczynie.
  • 3. Składniki kruszonki rozgnieć widelcem lub palcami do uzyskania okruchów wielkości grubszej kaszy, odstaw do lodówki.
  • 4. W dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na biały kogel-mogel, dodaj wanilię, wyrośnięte drożdże i przesianą mąke. Na końcu dodaj roztopione schłodzone masło i wymieszaj.
  • 5. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 28cm).
  • 6. Na wierzchu zrób kleksy z konfitury i posyp kruszonką .
  • 7. Wstaw na najniższą półke rozgrzanego do 50°C piekarnika na 25 minut, żeby wyrosło. Nie otwierając piekarnika, zwiększ temperaturę na 165°C i piecz przez ok, 25-30 minut (góra i dół).
  • 8. Wyjmij na kratkę i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Porady

Pamiętaj o szklance mleka przy cieście, jest ona obowiązkowa!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Cukier trzcinowy Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować