Ciasto drożdżowe dla niecierplików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 50°C.
2.W półlitrowym naczyniu utrzyj drożdże z 20g cukru, aż staną się płynne. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj i odstaw na 12-15 minut - drożdże mają wypełnić naczynie.
3.Składniki kruszonki rozgnieć widelcem lub palcami do uzyskania okruchów wielkości grubszej kaszy, odstaw do lodówki.
4.W dużej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na biały kogel-mogel, dodaj wanilię, wyrośnięte drożdże i przesianą mąke. Na końcu dodaj roztopione schłodzone masło i wymieszaj.
5.Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 x 28cm).
6.Na wierzchu zrób kleksy z konfitury i posyp kruszonką .
7.Wstaw na najniższą półke rozgrzanego do 50°C piekarnika na 25 minut, żeby wyrosło. Nie otwierając piekarnika, zwiększ temperaturę na 165°C i piecz przez ok, 25-30 minut (góra i dół).
8.Wyjmij na kratkę i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Porady
Pamiętaj o szklance mleka przy cieście, jest ona obowiązkowa!
Komentarze