Ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

Takie proste, a takie dobre

Składniki:

  • - Drożdże 25 gram
    - Mąka pszenna 2,5 szklanki
    - Cukier 3 łyżki
    - Woda ciepła 30 ml
    - Mleko ciepłe 110 ml
    - Margaryna 50 gram
    - Jajko 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże, zasypujemy je łyżeczką cukru i zalewamy ciepłą wodą oraz odrobiną ciepłego mleka. Dokładnie wszystko mieszamy, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawimy na chwilę, aby lekko przestygła. Przelewamy margarynę do miski z mąką i cukrem. Do osobnej małej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je, aby żółtko połączyło się z białkiem. Przelewamy jajko do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do miski i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  • 3. KRUSZONKA:
    - Margaryna 2 łyżki
    - Mąka pszenna 4 łyżki
    - Cukier 2 łyżki

    Do miski wsypujemy mąkę i cukier oraz dodajemy margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą tak, aby powstały „okruchy”. Wstawiamy do lodówki.
  • 4. Blachę do ciasta (użyłam tej o wymiarach 33x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto, które formujemy tak, aby przykryło całe dno blachy. Na wierzch ciasta sypiemy wcześniej przygotowaną kruszonkę. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni (w czasie pieczenia nie powinno otwierać się piekarnika, aby ciasto nie opadło).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować