Ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady wraz z masłem, roztopić nad parą mieszając.Ostudzić do letniego.
2.Dodać tu żółtka i cukier i zmiksować. Dosiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Białka ubić z ze szczyptą soli i cukrem waniliowym.Lekko wmieszać. Połowę wylać na blaszkę.
3.Ser zmiksować z cukrem, potem jajkami. Wmieszać przesiane budynie. Wyłożyć 1/2 masy na ciasto.Rozsypać połowę wiśni, odsączonych.
4.Przykryć 2 częścią ciasta,lecz nie rozsmarować.
5.Wyłożyć resztę sera, posypać resztą wiśniami.
6.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Wmieszać przesiany budyń. Wyłożyć na warstwę sera.
7.Piec ok.50 min. w 175*. Można pod koniec pieczenia przykryć papierem, żeby bezy nie spalić.
8.Po przestygnięciu, polać w esy-floresy roztopioną czekoladą, nad parą. Kroić na drugi dzień.
Komentarze