CIASTO CZEKOLADOWE Z TWAROGIEM I WIŚNIAMI

4.49 (191 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inspirację do upieczenia tego ciasta,znalazłam na blogu: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/Proporcje zmieniłam i opis.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -2 gorzkie czekolady
    -250 g. masła
    -4 jajka
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -300 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia


    masa serowa:
    -1 kg. sera twarogowego
    -4 jajka
    -200 g.cukru
    -2 białe budynie

    1 słoik drylowanych wiśni

    pianka:
    -4 białka(wykorzystałam zamrożone)
    -3/4 szklanki cukru
    -1 czekoladowy budyń

    esy-floresy:
    -1 gorzka czekoladowa
    -------------------------

    to składniki z oryginału,
    http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/02/ciasto-czekoladowe-z-twarogiem-i.html
    na tortownicę 23 cm.:
    [100 gramów ciemnej czekolady
    120 gramów masła
    150 gramów cukru
    4 jajka
    150 gramów mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300 gramów tłustego twarogu, zmielonego (użyłam twarogu z wiaderka)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    300 gramów wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub z likieru)
    szczypta soli]
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • topienie czekolady 1. Czekolady wraz z masłem, roztopić nad parą mieszając.Ostudzić do letniego.
  • 1/2 ciasta 2. Dodać tu żółtka i cukier i zmiksować. Dosiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Białka ubić z ze szczyptą soli i cukrem waniliowym.Lekko wmieszać. Połowę wylać na blaszkę.
  • warstwa 1/2 sera i wiśni 3. Ser zmiksować z cukrem, potem jajkami. Wmieszać przesiane budynie. Wyłożyć 1/2 masy na ciasto.Rozsypać połowę wiśni, odsączonych.
  • 1/2 ciasta 4. Przykryć 2 częścią ciasta,lecz nie rozsmarować.
  • warstwa 1/2 sera i wiśni 5. Wyłożyć resztę sera, posypać resztą wiśniami.
  • beza 6. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Wmieszać przesiany budyń. Wyłożyć na warstwę sera.
  • po upieczeniu 7. Piec ok.50 min. w 175*. Można pod koniec pieczenia przykryć papierem, żeby bezy nie spalić.
  • esy-floresy 8. Po przestygnięciu, polać w esy-floresy roztopioną czekoladą, nad parą. Kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować