Zapiekanka z mielonym mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tego typu dania zwykle robię gdy w lodówce zostają mi końcówki różnych składników. Zrobienie z nich pysznej zapiekanki to dobry sposób na to, by nic się nie zmarnowało.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
    10 małych ziemniaków
    10 średnich pieczarek
    200 ml gęstej śmietany
    3 jajka
    10 dag żółtego sera
    1 średni por
    1 marchewka
    3 łyżki oleju
    tymianek, słodka i ostra papryka, sól
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mielonym mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora drobno poszatkować. pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki a marchew na małych.
    Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki grubości 1 mm (najlepiej szatkownicą)
    W misce wymieszać 3 łyżki oleju z łyżeczką słodkiej papryki i sporą szczyptą soli. Wrzucić ziemniaki i dokładnie wymieszać.
    Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Dodać po łyżeczce tymianku, słodkiej i ostrej papryki (ostrej można mniej). Podsmażyć przyprawy i dodać do nich pora i pieczarki. Smażyć 3 minuty, dodać suowe mięso i podsmażyć kolejne 3 minuty ciągle mieszając.
  • 2. Formę wysmarować olejem. Na dnie ułożyć płasko mięso z pieczarkami. Wyrównać, przykryć warstwą ziemniaków.
    Ser zetrzeć, zmiksować ze śmietaną i jajkami. Mieszanką zalać ziemniaki, wierzch zapiekanki posypać odrobiną tymianku.
    Piec w 200 stopniach 30 minut do zrumienienia

Porady

Jeśli ziemniaki będą za grubo pokrojone mogą się nie dopiec w środku. Najlepiej użyć specjalnej szatkownicy do krojenia w plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować