Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Mocno czekoladowe, wilgotne, pachnące i proste w przygotowaniu, jednym słowem pyszne :)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka -250 ml
    3/4 szklanki maślanki
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    10 dag masła
    20 dag czekolady u mnie mleczna
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    dodatkowo:
    dowolne śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z maślanką i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe ze sliwkami 1. Czekoladę połamać na kostki i razem z masłem rozpuścić w garnuszku ustawionym na niewielkim palniku po rozpuszczeniu dolać maślankę i wystudzić.
    Całe jajka ubić do białości z dodatkiem cukru i szczypty soli do ubitych jaj dolać masę czekoladowa i połączyć dokładnie przy pomocy robota ustawionego na mniejsze obroty.
    Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą dodać do miski z masą jajeczną, delikatnie ze sobą połączyć przy pomocy łyżki ( mieszamy tylko do połączenia się składników)
  • ciasto czekoladowe ze śliwkami 2. Tortownicę około 22 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto.
    Śliwki umyć i wyjąc z nich pestki, następnie ułożyć na wierzchu ciasta ( skórka do ciasta), pieczemy w temp. 170 st około 60 minut do suchego patyczka.
    Przed podaniem ciasto ozdabiamy cukrem pudrem.

Porady

Można użyć dowolnych śliwek nie tylko węgierek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maślanka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować