Ciasto czekoladowe

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowe, wilgotne i puszyste ciasto. Z polewą i posypką jest świetnym deserem.
Robiłam je także bez polewy i zabraliśmy w pudełkach do pracy i szkoły na lunch.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    200 g. czekolady deserowej
    4 łyżki prawdziwego kakao
    250g. masła 82%
    3/4 szklanki mleka
    Polewa:
    50g. masła 82%
    100g. czekolady deserowej
    1 łyżka kakao
    kolorowe małe pianki lub dowolna posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
    W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, dodać połamaną czekoladę i kakao.
    Zdjąć z gazu, mieszać co jakiś czas do połączenia się składników.
    Zimną masę czekoladową przelać do mąki, wbić jajka.
    Całość dokładnie zmiksować.
    Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy lub keksówki.

    Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

    Polewa: W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i kakao. Zdjąć z gazu, mieszać do powstania jednolitego sosu.
    Odstawić do delikatnego zgęstnięcia.

    Czekoladą polać wierzch ciasta, posypać piankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować