Mocno czekoladowe, wilgotne i puszyste ciasto. Z polewą i posypką jest świetnym deserem.
Robiłam je także bez polewy i zabraliśmy w pudełkach do pracy i szkoły na lunch.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g. czekolady deserowej
4 łyżki prawdziwego kakao
250g. masła 82%
3/4 szklanki mleka
Polewa:
50g. masła 82%
100g. czekolady deserowej
1 łyżka kakao
kolorowe małe pianki lub dowolna posypka
Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
W rondelku rozpuścić masło z mlekiem, dodać połamaną czekoladę i kakao.
Zdjąć z gazu, mieszać co jakiś czas do połączenia się składników.
Zimną masę czekoladową przelać do mąki, wbić jajka.
Całość dokładnie zmiksować.
Masę przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy lub keksówki.
Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Polewa: W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i kakao. Zdjąć z gazu, mieszać do powstania jednolitego sosu.
Odstawić do delikatnego zgęstnięcia.
Komentarze