Ciasto CHOCAPIC

4.49 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rewelacyjne ciasto dla łasuchów czekolady i nie tylko. Ciasto jest pracochłonne ale warte trudu,domownicy byli zachwyceni.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    -3 szkl.maki
    -1 szkl. cukru
    -3 jajka
    -niepełna szkl. mleka
    -3 łyżki dowolnego dżemu bądz powideł
    -3/4 szkl.oleju
    -3 lyżki kakao
    -po 1.5 łyżeczki sody oraz proszku do pieczenia

    Beza:
    -4 białka
    -1 szkl.cukru
    -1 łyżka octu
    -2 szkl. płatków chocapic

    Krem czekoladowy:
    -kostka margaryny
    -2 szkl.mleka
    -4 żółtka
    -1,5 łyżki mąki
    -1 budyń czekoladowy z cukrem
    -1 szkł.pokruszonych płatków chocapic

    Pianka jogurtowo-maślana
    -1 szkl. jogurtu naturalnego (może być także smakowy)
    -1 szkl.mąslanki naturalnej
    -1 śnieżka i fix do śmietany
    -2,5 łyżki żelatyny
    -cukier puder według uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Pianka

Ciasto chocapic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Jajka ubic z cukrem,dodać dżem i powoli wlewać olej.Cały czas miksować dodawac powoli mąkę wymieszaną z sodą,proszkiem do pieczenia oraz kakao,dodac mleko i miksowac na gładką masę. Wylać ciasto na blachę,piec 50min w 150 stopniach z termoobiegiem. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół
  • 2. Beza:
    Ubic białka na sztywno,dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać ocet. Delikatnie wsypac płatki i wymieszać łyżką. Wyłożyc na blachę,piec ok.25 min 150 stopniach z termoobiegiem
  • 3. Krem czekoladowy:
    Szklanke mleka zagotować. Reszte mleka wymieszać z żółtkami,budyniem oraz mąką. Ugotowac budyń,ostudzić. Margaryne utrzec na puch,można dodać troche cukru, i dodawać budyń,na końcu dodac pokruszone płatki,wymieszać.
  • 4. Pianka jogurtowo-maślana:
    Żelatynę rozpuścić w pól szklanki goracej wody,ostudzić. Śnieżkę razem z fixem ubic na maślance, dodawać powoli jogurt, na końcu połączyc z żelatyna
  • 5. Przełożenie ciasta:
    Ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem,przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy piankę jogurtowo-maślana i delikatnie przykrywamy bezą. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować