Ciasto chocapic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Jajka ubic z cukrem,dodać dżem i powoli wlewać olej.Cały czas miksować dodawac powoli mąkę wymieszaną z sodą,proszkiem do pieczenia oraz kakao,dodac mleko i miksowac na gładką masę. Wylać ciasto na blachę,piec 50min w 150 stopniach z termoobiegiem. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół
2.Beza:
Ubic białka na sztywno,dodawać cukier cały czas ubijając. Dodać ocet. Delikatnie wsypac płatki i wymieszać łyżką. Wyłożyc na blachę,piec ok.25 min 150 stopniach z termoobiegiem
3.Krem czekoladowy:
Szklanke mleka zagotować. Reszte mleka wymieszać z żółtkami,budyniem oraz mąką. Ugotowac budyń,ostudzić. Margaryne utrzec na puch,można dodać troche cukru, i dodawać budyń,na końcu dodac pokruszone płatki,wymieszać.
4.Pianka jogurtowo-maślana:
Żelatynę rozpuścić w pól szklanki goracej wody,ostudzić. Śnieżkę razem z fixem ubic na maślance, dodawać powoli jogurt, na końcu połączyc z żelatyna
5.Przełożenie ciasta:
Ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem,przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy piankę jogurtowo-maślana i delikatnie przykrywamy bezą. Schładzamy w lodówce.
Komentarze